Haberler

2 Eylül 2013 Pazartesi

Chevrolet Cruze SW 1.4 Turbo MyLink Test ve Yorumları

Station Wagonlar Türkiye pazarında fazla ilgi görmese de, geniş otomobil arayan ve hafif ticarilerden daha dinamik görsele sahip bir otomobil almak isteyen kişilerin tercihlerinin başında geliyor. Chevrolet markasının bu segmentteki oyuncusu ise Cruze SW. Şu an sadece tek donanım, şanzıman ve motor seçeneğiyle satın alınabilen model test köşemizin konuğu oluyor.

Tasarım

Chevrolet Cruze, daha çok çekici tasarımıyla öne çıkan bir otomobil. Aracın genelinde yer alan keskin hatlar otomobile dinamik bir görüntü sağlamış. Bunu kaput üzerindeki ve ön çamurluktan arka stop grubuna kadar uzanan çizgilerle çok net bir şekilde görebiliyoruz. Ön bölüme baktığımızda geniş ızgara ve büyük marka logosu dikkat çekiyor. Bu iki detay otomobilin daha güçlü görünmesini sağlamış. Farların köşeli olması otomobile agresif bakışlar kazandırmış. Cruze SW’nun boyutlarına baktığımızda 4681 mm uzunluğa, 1521 mm yüksekliğe, 1797 mm genişliğe ve 2685 mm dingil mesafesine sahip olduğunu görüyoruz. Bu değerler ile rakibi olan Focus SW’dan 125mm daha uzun, 16 mm daha yüksek, 213 mm daha dar ve 37 mm daha uzun bir dingil mesafesine sahip.


İç Mekân

Otomobilin içerisinde Opel modellerine benzer bir iç mekân bizleri karşılıyor. Malzeme kalitesi ve işçilik ideal seviyede. İç mekânda vites bölümünde piyano siyahı ve alüminyum görsele sahip plastikler kombine edilerek konumlandırılmış. Bu malzemeler sert plastik olsa da benzer modellerdeki gibi kalite algısını düşürmüyor. Aksine gerek kapı kenarlarında gerekse yolcu bölgesindeki kumaş detaylar ile birlikte otomobilin içerisindeki şıklık çıtasını yükseltmiş. Sürüş pozisyonuna erişimde de hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Ergonomi anlamında da herhangi bir sıkıntı yer almazken, direksiyon üzerinden otomobilin birçok özelliği kontrol edilebiliyor. Küçük eşya gözü konusunda Cruze SW size kapı kenarlarında ve orta konsolda irili ufaklı birçok göz sunmuş. Ancak vites kolunun ön bölümünde de küçük eşya gözünün olmasını beklerdik. İç mekânda dikkat çeken bir başka detay ise MyLink interaktif bilgi ekranı oluyor. 7” büyüklüğündeki ekran, dokunmatik özelliğe sahip. USB, AUX ve iPod bağlantısıyla zenginleştirilmiş bu sistem ile keyifli yolculuklar yapmanız içten bile değil. Otomobilin içerisindeki yolculara yeteri kadar ferah bir ortam sağlanmış. Ferah bir iç mekânın yanı sıra Cruze SW bagaj bölümünde 500 Litre hacminde bir alanı sizlere sunuyor. Bu değer ile rakiplerine fark atarken, koltuklar yatırıldığında bu alanın kapasitesi 1478 lt’ye kadar çıkıyor.


Motor

Aracın kalbinde 1,4 litre turbo benzinli bir ünite yer alıyor. Cruze SW versiyonunda tek seçenek olarak sunulan bu motor 6000 d/d’da 140 PS güç, 1850 d/d’da ise 200 Nm tork değeri üretiyor. 6 ileri tek seçenek manuel şanzıman ile sunulan model 0-100 Km/s hızlanmasını 9,5 saniyede tamamlarken, maksimum 200 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Kâğıt üzerindeki bu performanslı veriler size korkutucu tüketim rakamlarını hayal ettirebilir. Ancak Cruze SW, 5,7 litrelik karma yakıt tüketim değeriyle de dikkat çekiyor. Otomobil 1,4 litrelik bu ünite ile stabil bir performans sunmayı başarıyor. Turbo destekli bu ünite alt devirlerde de canlı kalmayı başararak neredeyse dizel üniteleri aratmıyor. 5.7 litrelik karma yakıt tüketim değeri fazla iddialı görünse de testimiz sırasında elde ettiğimiz 7 litrelik değer ekonomi konusunda eski 1.6 litrelik atmosferik motordan daha başarılı olduğunu gösteriyor.


Konfor ve Yol Tutuşu

Chevrolet Cruze konfor anlamında gerek yumuşak süspansiyonlarıyla gerekse kalın yanaklı lastikleriyle size sarsıntısız bir sürüş vaat ediyor. Yol ve motor sesini başarılı bir yalıtım ile minimize eden model, bu konuda beğenimizi kazanıyor. Konfor anlamında başarılı olan model aynı performansı yol tutuşu konusunda gösteremiyor. Yumuşak süspansiyonlarından dolayı fazla karoser salınımı yapan otomobil virajlarda korku yaşatabiliyor. Limitleri aşıldığında ise önden kayan model ESP sistemi sayesinde sizi dengede tutmak için elinden geleni yapıyor.


EuroNcap

Chevrolet Cruze Sedan karoseriyle katıldığı çarpışma testlerinden 5 yıldız almayı başardı. Çarpışma esnasında kabini sabit kalan modelin sürücü ve yolcunun her uzvuna maksimum seviyede koruma gösterdi. Yandan otomobil çarpmalarında da maksimum koruma sağlarken, sabit bariyer çarpmalarında sadece göğüs kafesine yeterli seviyede koruma sağlarken diğer bütün uzuvlara maksimum seviye koruma sağlamıştır. Arkadan çarpmalarda ise boyun bölgesine maksimum koruma sağlayarak 5 yıldızı kaptı.


Yorum-Alper GÜLER

Station Wagonlar Türkiye pazarında pek de parlak bir yere sahip değiller. Bunun en büyük etkenlerinden biri park probleminin olması. Neredeyse 5 metreye yakın boylarıyla bu tarz araçlara park yeri bulmak son derece sıkıntı. Hele ki kalabalık metropollerde oturuyorsanız işiniz çok zor… Ancak geniş bir bagaj hacmi ve ferah bir iç hacim arayanlar bu tarz otomobilleri tercih ediyor. Ancak “hafif ticari araçlarda size geniş bir iç mekân ve bagaj hacmi sunabiliyor” sözlerini duyar gibiyim. Evet, bu konuda size hak veriyorum. Ancak yazının başında da belirtildiği gibi bu araçlar “geniş otomobil arayan ve hafif ticarilerden daha dinamik görsele sahip bir otomobile almak isteyen kişilerin tercihlerinin başında geliyor.” Bir de bunun yanında hafif ticari sahiplerinin K1 ve SRC belgesi gibi ek giderleri olmakta. Bu sebepten ötürü SW karoserli araçlar daha çok ön plana çıkıyor. Chevrolet Cruze bu karoser ile ilk etapta avantajlı görülebilir. Ancak aracın tek donanım paketiyle satılması büyük dezavantaj. Ayrıca rakipleri Türkiye’de belki de artık olmazsa olmaz kriterler arasında olan dizel otomatik seçeneğini sunarken Cruze’ın bunu sunmaması büyük bir eksiklik. 50 bin TL’ye yakın fiyatına MyLink donanımını da dâhil eden model avantajlı görünse de donanım, motor ve şanzıman konusunda müşterilerine seçenek sunamaması tartışma konusu.

Teknik Özellikler
Motor:1.4 T 
Motor Hacmi:1364 cc 
Silindir Adedi:4 
Maksimum Güç:140 Ps 6000 d/d 
Maksimum Tork: 200 Nm 1850 d/d 
Performans  
 0-100 km/s Hızlanma9,5 s
 Maksimum Hız:200 km/s
   
Frenler  
 Ön:Hava Kanallı Disk
 Arka:Disk
   
Yakıt Türü Benzin
Yakıt Tüketimi  
 Şehir İçi:7,4 lt
 Şehir Dışı:4,7 lt
 Karma:5,7 lt
 Test:7 lt
 CO2 Emisyonu134 gr/km
Boyutlar  
 Uzunluk:4681 mm
 Genişlik:1797 mm
 Yükseklik:1521 mm
 Dingil Mesafesi:2685 mm
 Bagaj Hacmi: 500 lt / 1478 lt
 Yakıt Depo Kapasitesi:60 lt
 Boş Ağırlık:1405 kg
 Lastik Boyutu:215/50 R 17


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder