Haberler

15 Nisan 2014 Salı

Test - Skoda Octavia 1.6 TDI DSG Elegance - Alt Yapı Sağlam

Volkswagen grubundan alınan destek ile hızlı bir gelişim gerçekleştiren Skoda, orta segmentin başarılı oyuncularından biri. 2004 yılında yollara çıkan model, ara bir kez de makyaj operasyonu geçirdi. Model başarılı adımlarını devam ettirmek içinse geçtiğimiz yıl tümüyle yenilenip 3. Jenerasyonuyla huzurlarımıza çıktı.

Tasarım
 Model yeni tasarımı ile oval hatlardan kurtulup daha keskin ve sert çizgilere kavuşmuş. Selefindeki arkaya doğru oval hatlarla uzatılmış farlar yerini köşeli ve içi karartılmış farlara bırakmış. Marka ile özleşmiş olan ön ızgara tasarımı, nikelaj detaylar ile önceki nesildeki gibi şık kılınmış. Marka amblemi de bir önceki nesilin aksine ızgaradan ayrılıp motor kaputu üzerine konumlandırılmış. Alt ızgara ise tek parça tutulmuş ve sis farlarıyla birleştirilerek bütünlük sağlanmış. Yan bölüme geldiğimizde de keskin hatlar etkisini sürdürüyor. Alaşımlı jantlar keskin hatların sağladığı dinamizm havasını desteklemiş. Paralel uzanan tavan çizgisi içerideki baş mesafesi konusunda olumlu hisler uyandırmasının yanı sıra geniş camlarda iç mekândaki ferah havanın habercisi. Arka bölümde ise daha keskin hatların kullanıldığı stop grubu göze çarpıyor. Arka bölümde dikkat çeken en büyük detay ise bagaj kapağının açılış şekli oluyor. Bagaj kapağı arka cam ile birlikte açılarak size daha geniş ve daha kolay yükleyebileceğiniz bir alan sunuyor. Sağladığı 568 litrelik bagaj hacmiyle rakiplerine fark atıyor. Selefinden 8 litre daha büyük bir bagaj alanı sunduğunun da altını çizmek gerekir. Modelin boyutlarına baktığımızda Skoda Octavia; 4659 mm uzunluğa, 1814 mm genişliğe, 1461 mm yüksekliğe ve 2686 mm aks mesafesine sahip. Bu değerler ile en güçlü rakibi Opel Astra Sedan’dan 1 mm daha uzun, 39 mm daha alçak, 1 mm daha geniş aks mesafesine sahip.

İç Mekan
 Model içeride siyah ve krem renklerin kombine edildiği bir ön konsolla bizleri karşılıyor. Açık renkli ön döşeme ve koltuklar iç mekânı ferah kılmış. Model direksiyon konusunda 4 kollu tasarımdan vazgeçmemiş ancak burada yer alan marka logosu yeni tasarıma ayak uydurmuş. Gösterge panelinde de büyük bir değişim göze çarpmıyor. Sadece ortada yer alan ve yol bilgisayarı verilerini gösteren alan değişime uğramış. Orta konsolda Volkswagen’den hatırlayacağımız dokunmatik bir ekran yer alıyor. Bu ekran müzik sistemi, araç bilgisayarı konularında size yardımcı oluyor. Ayrıca bu ekranın bazı özelliklerinin direksiyon üzerinden kontrol edilmesi ergonomi anlamında başarı sağlamış. Alt tarafta klima sistemine yer verilmiş. Bu sistemi de birçok Volkswagen modelinden hatırlıyoruz. Kullanımı kolay olan sistemin performansı da başarılı. Eşya gözü konusunda da model orta konsolda kapı kenarlarında ve vites önünde belirli bir alan sunmuş. Önde ve arkada sunulan alan yeterli. Baş mesafesi konusunda da yatay uzanan tavan avantaj sağlamış.

Motor
 Skoda Octavia’da Volkswagen modellerinden hatırladığımız 1.6 litre dizel motor kullanılıyor. Bu motor 3000 ila 4000 devir aralığında 105 Hp güç, 1500 ila 2750 devir aralığında ise 250 Nm tork değeri üretiyor. 7 ileri DSG şanzıman ile kombine edilen 1330 Kg ağırlığındaki Octavia, 0-100 Km/s hızlanmasını 10.9 saniyede tamamlarken maksimum 194 Km/s hız değerine sahip. Yüksek torkun avantajını alt devirlerde fazlasıyla hissettirerek güç ihtiyacınızı karşılayan model ekonomik olmayı da beceriyor. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri 3.9 litre olarak belirlenmiş. Biz testimiz sırasında 5 litre, performanslı kullanımlarda 7.5 litrelik değer elde ettik.


Konfor & Yol Tutuş
 Modelde orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Bu sayede Octavia size genel anlamda konforlu yolculuklar vaat ediyor. Orta sertlikteki koltuklar uzun yolculuklarda çabuk yorulmayı engelliyor. Model yol ve rüzgâr sesini de kabin içine yansıtmıyor. Sadece çok üst devirlerde bir parça motor sesi alıyor. Orta sertlikteki süspansiyonlar virajların da güvenli olarak dönülmesine destek veriyor. Ancak Octavia’nın da bir limiti var. Fazla zorlandığında önden kayma yaşatıyor. Standart olarak sunulan ESP sistemi bu gibi anlarda günü kurtarıyor.

Güvenlik

 Skoda Octavia 5 yıldız almayı başardı. Euro NCAP testlerinde en önemli kategorilerden biri olan ön koltukta yolculuk yapan yetişkinlerin güvenliği kategorisinde Yeni Octavia, %93'lük bir rakam elde ederek yolculara sunduğu güvenliğin üst seviyede olduğunu gösterdi. Çarpışma testleri sonucunda, yolcu bölmesi sabit kalırken, ön koltuk dummy'leri (Çarpışma testlerinde kullanılan cansız mankenler) zarar görmeden çıktılar. Farklı oturma pozisyonunda ve farklı boyda mankenler ile yapılan çarpışma testlerinde Octavia her seferinde en iyi sonucu almayı başardı.Yolcu güvenliğinin yanı sıra Euro NCAP çarpışma testleri çocuk güvenliği, yaya güvenliği ve yardımcı sistemler konusunda da puanlama yapıyor ve bu puanlamalardan da Yeni Octavia aldığı yüksek puanlar ile genel puanlamada 5 yıldız alarak çarpışma testlerinde sunduğu üstün sürüş güvenliğini ortaya koydu. Yeni Skoda Octavia, daha üst sınıflarda sunulan, acil durum freni, şerit takip asistanı gibi aktif güvenlik sistemlerinin yanı sıra pasif güvenlik elemanları ile de tam puan almayı başardı. Yeni Octavia, 3 noktalı emniyet kemerleri ile uyum içerisinde çalışan, sayısı 9'a kadar çıkan hava yastıkları ile sınıfının üzerinde bir güvenlik donanımına sahip. Yeni Octavia güvenlğin üst seviyede olmasını sağlayan diz ve arka yan hava yastıklarının yanı sıra, uzun dingil mesafesi ve güçlü gövde malzemesi ile güvenlik elemanları ile yolda kalma becerisini üst seviyede sunuyor.

Teknik Özellik

Teknik Özellikler
Motor:1.6 TDI 
Motor Hacmi:1598 cc 
Silindir Adedi:4 
Maksimum Güç:105 Hp 3000-4000 d/d 
Maksimum Tork: 250 Nm 1500-2750 d/d 
Performans  
 0-100 km/s Hızlanma10,9 s
 Maksimum Hız:194 km/s
   
Frenler  
 Ön:Hava Kanallı Disk
 Arka:Disk
   
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi  
 Şehir İçi:4,6 lt
 Şehir Dışı:3,5 lt
 Karma:3,9 lt
 Test:5 lt
 CO2 Emisyonu102 gr/km
Boyutlar  
 Uzunluk:4659 mm
 Genişlik:1814 mm
 Yükseklik:1461 mm
 Dingil Mesafesi:2686 mm
 Bagaj Hacmi:568 lt
 Yakıt Depo Kapasitesi:50 lt
 Boş Ağırlık:1330 kg
 Lastik Boyutu:225/45 R 17






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder