Haberler

4 Şubat 2014 Salı

Test - Seat Leon SC Style 1.6 TDI DSG - Daha Sportif Bir Leon Arayanlara

Seat Leon ilk olarak 1998 yılında otomobil piyasasına giriş yaptı. Tasarım anlamında özellikle genç sürücüleri cezbeden model geçtiğimi aylarda yenilenerek 3. nesline kavuştu. Bir önceki nesline göre daha dinamik hatlara kavuşan Seat Leon, LED gündüz farlarıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Geçtiğimiz günlerde 4 kapılı karoseriyle konuğumuz olan model, şimdi ise iki kapılı versiyonuyla test köşemizde. “STYLE” ve “FR” donanımlarının yanı sıra 3 farklı motor seçeneğini de kullanıcılara sunuyor. Test konuğumuz olan Leon SC 1.6 TDI motoru ve DSG şanzıman ikilisiyle bakalım nasıl bir performans çizecek?

Tasarım

Leon tasarım anlamında önceki neslin yuvarlak hatlarından kurtulup daha keskin ve dinamik görünüme kavuşmuş. Kaput üzerinde uzanan keskin çizgiler ön bölüme sportif bir hava katmış. LED teknolojisiyle donatılmış far grubu otomobile kışkırtıcı bakışlar kazandırmış. Önceki nesle göre iki yana uzatılmış ızgara grubu kenarları nikelaj kaplama ile şık kılınmış. Yan bölümde otomobilin sporcu ruhunu jant grubu çok net bir şekilde yansıtıyor. Alt donanım olmasına rağmen bu detay otomobile farklı bir hava katmış. Önden arkaya doğru uzanan tasarım çizgileri arka bölümde daha da keskinleşiyor. Paralel uzanan baş mesafesi arka bölümde çok hafif bir eğim ile bagaj kapağı ile birleşiyor. Bu durum otomobilin sportif yapısını desteklerken geniş camlar ferah bir iç kabini size vaat ediyor. Boyut disiplininde Seat Leon SC, 4228 mm uzunluğa, 1810 mm genişliğe, 1446 mm yüksekliğe ve 2601 mm aks mesafesine sahip.

İç Mekan

Seat Leon SC, içeride standart modelle benzer bir iç mekanı bizlere sunmuş. Malzeme kalitesi anlamında model yumuşak detaylar ile bu algıyı yüksek tutmuş ancak sert plastiklerinde fazlaca yer verildiğini belirtmeliyiz. Test aracımız “STYLE” donanımla bile beklentileri karşılamayı başarıyor. Ergonomi anlamında model sürücü odaklı bir ön konsol kullanarak her türlü sıkıntıyı ortadan kaldırmış. Bunlara da ek olarak direksiyon üzerindeki kumandalar ile otomobilin birçok özelliğini kontrol etmeniz mümkün. Model orta konsolda dokunmatik ekrana yer vermiş. Kullanım anlamında oldukça başarılı olan bu ekrandan otomobilinizle ilgili birçok bilgiyi almanın yanı sıra multimedya işlemlerinizi de gerçekleştirebiliyorsunuz. Müzik sisteminin başarılı olduğunun da altını çizmeliyiz.   Eşya gözü konusunda içeride birçok alan sizlere sunulmuş. Otomobil önde yeterli iç mekanı sunarken arka koltuktakiler diz mesafesi konusunda sıkıntı yaşayacak. Bagaj bölümünde ise model size 380 litrelik bir hacim sağlıyor. Bu hacim pek çok rakibinden daha iyi.

Motor

Test aracımızda Volkswagen modellerinden de hatırladığımız 1.6 litre turbo dizel üniteye yer verilmiş. Bu motor 3000 ila 4000 d/d’de 105 Hp güç, 1750 ila 2750 d/d arasında ise 250 Nm tork değeri üretiyor. Motor test aracımızda 7 kademeli DSG şanzıman ile kombine edilmişti. Motor, 1211 kg ağırlığındaki Leon SC’ye 10.6 saniyelik 0-100 Km/s hızlanma değeri sağlarken maksimum 191 Km/s hıza sahip. Dizel ünitenin yakıt tüketim değeri ise farika verilerine göre 3.9 litre olarak belirlenmiş. Ekonomi odaklı olan bu motor teknik verilerinden de anlaşılacağı gibi alt devirlerde canlı kalmayı başarıyor. Çok devir çevirmeyi sevmeyen dizel motor 7 ileri otomatik şanzıman ile sürekli üst viteslerde kalarak size fazlaca ekonomi yaptırıyor. Bunu testimiz sırasında sakin kullanımlarda elde ettiğimiz 5.6 litre ile otomobil bize ispatladı. Performanslı kullanımlarda ise Leon SC ile 7.2 litrelik bir değer elde ettik.

Konfor & Yol Tutuş

Leon SC’de orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Konfor konusunda başarılı bir performans gösteren süspansiyonlar kombine virajlarda da size destek oluyor. Ses yalıtımı konusunda da yol, rüzgar ve motor sesi disiplinlerinde başarılı olan model beğenimizi kazandı. Hisli direksiyon ve süspansiyon sistemi size başarılı bir viraj dinamiği sunuyor. Tabiî ki Leon SC’nin de sınırları aşılınca önden kaymalar yaşayabiliyorsunuz. Bu durumda ESP en büyük yardımcınız.

Güvenlik


Euroncap çarpışma testlerine 5 kapılı Hatchback modeli ile katılan Leon güvenliği elden bırakmadı. Önden çarpışmalarda yolcu bölmesi sabit kalan Leon, yolculara ayak uzvu haricinde yüksek seviyede güvenlik sağlarken sürücüye ise göğüs kafesi dışında maksimum güvenlik sağlamıştır. Yandan araç çarpışmalarında güvenlik seviyesini maksimumda tutan Seat Leon, sabit bariyer çarpışmalarında ise göğüs ve bel bölgesinin dışında her bölgeye maksimum seviyede güvenlik sağlamıştır. Arkadan çarpmalarda ise boyun bölgesinde de güvenliği elden bırakmayarak Euro Ncap’de 5 yıldız almayı başaran modeller arasında yerini aldı. Bu başarıda ön yolcu ve sürücü emniyet kemeri hatırlatıcısı, ESP sistemi ve bazı modellerden yer alan hız uyarı sisteminin yeri büyük.

Uzman Yorumu - Alper Güler

Seat, daha sportif bir Leon isteyenlere SC versiyonuyla cevap veriyor. Leon zaten 4 kapılı versiyonuyla sportif görünürken iki kapılı versiyonuyla sportifliğini en üst düzeye taşımış. Ancak önceki Leon testimizde söylediğim gibi bu aracı satın alacaksam kırmızı renkli olanı tercih ederdim. Model o renkle daha kışkırtıcı bir hale bürünüyor. Bunlara ek olarak Leon zaten LED farları, stopları ve tasarımdaki keskin hatlarıyla sizi etkilemeyi başarıyor. İç mekana geçiyorum ve dışarıdaki tüm sportifliği unutturacak bir kokpit beni karşılıyor. “STYLE” donanım olması sebebiyle “FR” donanımdaki altı düz direksiyon ve kırmızı dikişli çizgiler otomobilimizde ne yazık ki yer almıyor. Bir de FR donanımın sadece TSI ünitelerle sunulması da handikap. Sadece dizel ünitenin avantajı var diye 58 Bin TL seviyesini biraz geçkin fiyatla sportif detaylardan vazgeçmek mantıklı gelmiyor. İçeride eksik olan diğer bir konu ise motor sesi. Konfor anlamında olumlu görünse de böyle bir spor otomobilin içinde tatlı tınılar duymak hiçte fena olmazdı. “Dizel ünite ne bekliyorsun?” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak TSI ünite ile de aklımızda olan hoş tınıları duyamamıştık. Sürüşte ise dizel ünite tamamen ekonomi için çalışıyor. Şanzıman manuel modda daha performanslı sürüşler yaşatıyor ancak devir kesiciye girmiyor. Kombine virajlarda limitleri zorlarsanız bolca önden kayabiliyorsunuz. Ancak temiz bir çizgi kullanırsanız sorun yaşamazsınız. Gelelim fiyat konusuna … Belirttiğim gibi 58 Bin seviyesini biraz geçkin bir etikete sahip. TSI ünitelerin yakıt ekonomisi konusunda başarılı olduğu bir gerçek. Bu doğrultuda eğer çok fazla yol yapmıyorum derseniz 1.4 TSI motor ve ”FR” donanımlı Leon SC’yi 6 Bin TL daha ucuza alabiliyorsunuz. Eğer otomatik şanzıman vazgeçilmeziniz ise 1000 TL daha ucuza Seat 1.2 TSI seçeneğini size sunuyor. Marka kombinasyon seçeneği konusunda özgürlüğünüzü biraz daraltsa da fiyat avantajıyla mantıklı seçenekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.






















































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder