Haberler

13 Haziran 2013 Perşembe

2013 Dacia Dokker Lansman Ve Yorumları


Dacia Lodgy’nin ardından Nevşehir’de deneme fırsatı yakaladığımız ikinci modelse Dokker oldu. Dokker modelini Combi ve Van karoser seçenekleriyle satışa sunan marka, özellikle esnafları etkilemeyi hedefliyor. Lodgy gibi bu model de Fas -Tanca’da yepyeni fabrikada üretiliyor. Tesisin yıllık üretim kapasitesi şu anda 170 bin araç olup, yakında yılda 400 bin araca çıkacak. Dacia’nın yeni modeli Dacia Dokker ve Dokker Van, Türkiye’de 23.600 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. YAZI: ALPER GÜLER

Farklar Ayrıntılarda Gizlidir

Dacia Dokker özellikle ön yüzünde Lodgy ile benzer görsele sahip. Bu iki modeli birbirinden ayıran farklar ise; ızgara ve tampon tasarımı olmuş. Lodgy de krom detayla ızgara bölümü tasarlanırken, Dokker’da bu bölüm mat plastik ve daha geniş olarak oluşturulmuş. Tampon tasarımı konusunda da birbirinden ayrılan modellerin sis farları da farklı bölümlere konumlandırılmış. Otomobilin genelinde sade bir tasarım gözlenirken, Stepway versiyonunda bu yapı daha sportif bir görünüme bürünüyor. Stepway versiyonunda aracın ön difizör bölümü değişim göstermesinin yanı sıra, çamurluk kenarlarında yer alan siyah detaylarda bu değişimden etkileniyor. Dacia Dokker 4.36 metre uzunluğa, 1.75 metre genişliğe ve 1.81 metre yüksekliğe sahip. Bu iki yeni modelin dış hacimleri, iddialı formları ve gösterişten uzak hatları Dacia markasının kalitesine ve sağlamlığına vurgu yapıyor. 

Kullanışlılık Ön Planda

İç mekânda Lodgy ile benzer bir iç mekân sunan Dokker, ekstra olarak ön konsol üzerinde sunduğu genellikle A4 büyüklüğünde evrakları koyabileceğiniz bir alan ve baş üstü rafıyla dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra bolca eşya gözüyle otomobilin kullanışlılık yönü ön plana çıkarılmış. Bolca kullanılan sert malzemeler içerideki kalite hissini törpülüyor. Orta konsolda krom görünümlü detay içerinin şıklık seviyesini yükseltirken, 7” dokunmatik ekran teknolojik öğelerden birisi. Hafif ticarilerde en çok ön planda olan nokta ise taşıma kapasitesi. Bu konuda Dokker Combi versiyonunda sunduğu 800 litrelik ve Van versiyonunda sunduğu 750 litrelik taşıma kapasiteleriyle kendi sınıfının en büyük bagaj hacimleri olma özelliğine sahip. 

Güvenilir ve Verimli Motorlar


Dacia Dokker ve Dokker Van, üç farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor: 1,6 mpi 85bg benzinli motor, 1,5 dCi 75bg (Dokker Van) ve 1,5 dCi 90bg(Dokker Combi) dizel motorlar. Dizel motorların her ikisi de 4,5 litrelik ortalama yakıt tüketim değerlerine sahipken, 118g/km CO2 emisyonu sayesinde Dacia eco² imzasını taşıyor.

Dacia Dokker ve Dokker Van’da bulunan fren sistemi, EBD elektronik fren gücü dağıtım sistemine sahip ABS ve acil durum fren desteği de dâhil olmak üzere Dacia Lodgy ile aynı.

Yolcuların azami düzeyde korunması için Dacia Dokker ve Dokker Van’da Renault mühendisleri tarafından onaylanmış güçlendirilmiş bir mimari yapı kullanılıyor. Dokker ve Dokker Van’ın yapısında çelik ile birlikte enerjiyi daha iyi emen ve yayan malzemeler kullanılıyor.

Arka koltuklarda ISOFIX bağlantıları bulunuyor. Söz konusu bağlantılar sayesinde çocuk koltukları tamamen emniyetli bir şekilde seyahat edebiliyor. 

Ticarette Başarılı Olabilecek mi?

Ticari oyuncular özellikle Türkiye şartlarında düşük fiyatlı olduklarında ilgi çekerler. Dacia’da 23.600 TL’lik başlangıç fiyatıyla bunu sağlamış görünüyor. 3 farklı motor seçeneğiyle kullanıcılara geniş bir tercih platformu sunarken, 1.5litre 90 BG ünitenin sadece Combi versiyonunda sunulmuş olması ve 50 litrelik taşıma kapasitesi farkı Van karoser tercih edecekleri bir kez daha düşündürecek. Motordan bahsetmişken 1,5 litrelik 90 BG gücündeki bu motorun performansını başarılı buldum. Yol tutuşu konusunda hissiz direksiyon ve yüksek yapısı sebebiyle fazla karoser salınımı keyif kaçırsa da sınıf ortalamalarında bir performans sunuyor. Ses yalıtımı konusunda kabine motor sesi almayan Dokker, bolca yol sesi alıyor. Ancak ticari amaçlı kullanılacak bir araç olarak düşünüldüğünde bu detay önemini yitiriyor. Fiyat disiplininde 23.600 TL başlangıç fiyatıyla rakiplerinin korkulu rüyası olan Dokker, bu fiyatlar ile bol haneli satış rakamlarını rahat bir şekilde yakalayacak gibi görünüyor.



































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder